Rychlá polévka z červené čočky

Výbornou variantou pro lehkou a zdravou svačinu, nebo letní oběd je polévka z červené čočky. Zasytí a zároveň dopřeje labužnický zážitek.

Červená čočka je lehce stravitelná a velmi rychle se uvaří i bez namáčení, proto se báječně hodí, když se nám nechce příliš ztrácet čas v kuchyni. Pro přípravu můžete použít čisté Ghí, zvláště když vaříte i pro děti. Pokud chcete polévku trochu pikantnějšího rázu, doporučujeme přidat Ghí Chilli.

Co budete potřebovat?

  • 1 lžíci Ghí
  • najemno nakrájenou šalotku 1ks
  • nastrouhanou mrkev 150g
  • utřený česnek 2 stroužky
  • rajčatový protlak 1 - 2 lžíce
  • vývar 1litr ( může být masový i zeleninový)
  • červená čočka 200 g
  • sušený tymián
  • sůl a pepř

Polévku připravíte velmi snadno:

Na rozpuštěném Ghí zpěníte šalotku a přidáte strouhanou mrkev. Opékejte pomalu na jemném ohni, mrkev se pak na Ghí nádherně rozvoní. To je moment, kdy přidáte utřený česnek. Ten opečete jen chvíli, aby nezhořkl. Přidáte rajčatový protlak promícháte a celou směs zalejete vývarem a přivedete k varu.

Přisypte červenou čočku s trochou tymiánu a vařte do změknutí čočky přibližně 20 minut. Polévku dochuťte solí a pepřem. 

polevka-z-cervene-cocky-1

tipy-ghi Pokud máte rádi křupavé chlebíky k polévce, můžete si udělat v toustovači, nebo na sucho na pánvi topinky z celozrnného chleba. Ten pak ještě lehce potřete ochuceným, nebo čistým ghí.