Seznamte se s Ghí
Ghí je speciální druh másla vyrobený z kravského mléka, může být i z kozího, či buvolího.
Ghí označované v Indické Ájurvédě jako superpotravina, která mu připisuje mimořádné léčivé účinky.
Je dokázáno spousty studiemi, že při pravidelné konzumaci:
- příznivě působí na hladinu cholesterolu v těle (oproti běžnému máslu, které jí naopak zvyšuje)
- zvyšuje hladiny Lipoproteinu, čímž napomáhá prevenci srdečních onemocnění
- je bez obsahu LAKTÓZY
- po přepuštění zachovává vitamíny A,E,D,K,Mg,Fe, a Omega 3.
Ghí má vysoký kouřový bod (až 250;°C), oproti obyčejnému máslu, který má jen 120 - 150°C.
Ghí má úžasné konzervační vlastnosti. Vydrží při dobrém uzavření a skladování i 1 rok.
Doporučeno skladovat na tmavém místě do 25°C. Na kuchyňské lince se mu bude též dařit a budete ho mít stále po ruce. Pokud se vám máslo lehce rozpustí nebojte se, není to na škodu ani neztrácí na své kvalitě.
Ghí vyrábíme pomalým rozpouštěním, z másla odstraníme mléčnou bílkovinu a veškerou vodu, po lehké karamelizaci zůstává čistý zlatavý, oříškově vonící máselný tuk.